Este perioada în care cele mai multe gospodine pregătesc murături sau zacuscă pentru sezonul rece. Toamna este un prilej pentru bucătărese să pregătească zacuscă, tocană de legume sau diverse murături. Vă prezentăm o rețetă de zacuscă pe care călugării o pregătesc și pe care sigur vreți să o încercați și voi!
Zacusa este „vedeta” acestui sezon. Acest preparat culinar este cel mai gătit în această perioadă de către gospodine. Femeile pregătesc provizii pentru iarnă, începând de la zacuscă și până la nelipsitele murături. Aceste preparate sunt tradiții pe acre femeile obișnuiesc să le facă odată cu încheierea recoltei de toamnă. Există numeroase rețete de zacuscă, de la cea de gogoșari, ciuperci, fasole sau vinete, până la cea de legume cu orez. Totuși, o rețetă mai puțin întâlnită este cea de zacuscă „mănăstirească” sau „călugărească” pe care e musai să o încerci.
(VEZI ȘI: Rețeta specială a lui Joseph Hadad. Cum pregătește bucătarul cei mai buni cartofi dulci)
(CITEȘTE ȘI: Rețeta de musaca cu vinete a lui Joseph Hadad. Care este ingredientul special al bucătarului)
Înţepaţi vinetele înainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora! Se coc de jur împrejur până când coaja se carbonizează pe alocuri, iar miezul este moale. Scoateţi vinetele coapte într-o strecurătoare aşezată deasupra unui vas în care să se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte îl vor lăsa. Acoperiţi cu un capac, astfel se vor aburi şi se vor decoji mai uşor”, a precizat călugărul Efrem. Dup ce s-au copt, legumele se pun într-un vas acoperit și se presară sare. Se storc prin sită, apoi sunt tocate. Ingredientele următoare: ulei, ceapă și 1 linguriță de apă. Se pun la foc, apoi se toacă ceapa și se călește în ulei până devine netedă. Se adaugă vinetele și ardeii, sare și piper după gust și se lasă să fiarbă la foc mic. Când începe să clocotească se adaugă și roșiile date pe răzătoare și se mai lasă la fiert aproximativ 30 minute.
„Se adaugă sare de la început pentru a extrage apa din ceapă, ceea ce va face ca ceapa să se înăbuşească, nu să se prăjească. E bine ca oala în care se găteşte zacusca să aibă un fund gros. Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahăr”, a mai adăugat călugărul.
Dup ce este gata, zacusca poate fi așezată în borcane. Următorul pas este sterilizarea, unde se pun borcanele la foc mic, timp de 5-10 minute. Poftă bună!